maanantai 11. huhtikuuta 2016

Tekohengitystä dinosaurukselle, eli miten iPhoto pelastettiin.

Tämäkin Windows oli joskus upouusi...


Vanha rakas Mäkkini kaatuu kerran, kaksi päivässä. Yleensä muokatessani kuvia iPhotossa. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen tuli taas tuttu ilmoitus, jotenkin tähän malliin:
”iPhoto on havainnut epäjohdonmukaisuuksia. Korjataanko?”
Yleensä valitsen EI (huonojen kokemusten takia) Mutta uteliaisuudesta klikkasin nyt OK.

Sitten alkoi tapahtua. IPhoto ryhtyi lataamaan silmittömästi kuvia. Ja kun homma oli valmis, oli kaikki pakat sekoitettu. Hakemistorakenne, jota olin huolellisesti järjestellyt vuodesta 2008, oli aivan sekaisin. Kansioiden  nimet olivat muuttuneet pitkiksi merkkijonoiksi. Jos oikea nimi jossakin oli tallella, oli sisältö mitä sattuu. Esimerkiksi kansio nimeltä "Tammikuu 2009" sisälsi 20 545 kuvaa.

Onneksi muistin TimeMachinen. Ehkä onnistuisin palauttamaan iPhoton aikaisemman  olomuodon? Alkuun päästyäni tuli näytölle ilmoitus: 
”iPhoton lataamiseen ei löydy tarpeeksi tilaa.”

Eipä auttanut muu kuin ruveta tekemään sitä tilaa. Poistin  ne  löytämäni 20 545 kuvaa ensi töikseni. Koko Tammikuu-kansio meni roskikseen sujuvasti. Mutta sehän ei vielä tuonut kovalevylle tilaa. Ensin on tyhjennettävä iPhoton roskis ja sitten systeemin varsinainen roskis. Aloitin puolelta päivin. Yöpuulle mennessäni klo 23 jätin koneen työskentelemään.Hitaasti liikkui palkki.

Aamulla homma olikin valmis. Nyt löytyi kovalevyltä puuttuvat gigatavut, ja pääsin kokeilemaan iPhoton palauttamista. Parasta oli se, että nyt ei tarvinnut enää siirtää roskikseen viallista iPhotoa, vaan se ylikirjoitettiin eli korvattiin.

Korjaus onnistui loppujen lopuksi! Kaikki 33 852 kuvaa on nyt palautettu ja alkuperäisessä järjestyksessä.

Olisin toki utelias tietämään, mikä aiheutti moisen kohtauksen?

Nyt jää nähtäväksi jatkuuko iMacin  kaatuilu entiseen malliin. Siirtelen vähitellen ulkoisille kovalevyille kaiken, ja niinhän on Time Machine myös tehnyt.

Onneksi iMac ei ole ainoa laitteeni. Luopuminen silti kirvelee, sillä 24 tuuman näyttöjä ei ole enää saatavilla. Se sopii loistavasti kuvankäsittelyyn sekä Wacomin piirustussysteemiin.  Myös kirjoittaminen sujuu mukavasti kunnon näppiksellä. Luopuminen merkitsisi uuden pöytäkoneen hankintaa.

Uusimmassa OS X-käyttöjärjestelmässä, nimeltä ElCapitan,  ei ole enää iPhotoa. Se on muutettu Kuvat-sovellukseksi. Olen ladannut ElCapitanin kannettavaani, Macbook Airiin. Ensi ärtymyksestä selvittyäni huomaan että se pelaa paremmin yhteen iPadin ja iPhonen kuvaohjelmien kanssa. 


Vanhaa pöytämäkkiäni en aio enää päivittää uuteen käyttöjärjestelmään . 25-tuumainen iMac mallia 2008 saa tyytyä Mavericksiin elämänsä loppuun asti. Vanhasta kokemuksesta tiedän, että joudun uusimaan myös vanhat oheislaitteet (Tulostin, skanneri, Wacomin vanha piirustuslauta) , jos lataan uuden käyttöjärjestelmän . Vahvasti epäilen, että vanhoihin laitteisiin ei enää löydy ajureita. Sitten kun Mäkki kaatuu lopullisesti, joudun uusimaan rakkaan kalustoni.

Eipä aikaakaan, kun ElCapitan ei enää ole uusin...

7 kommenttia:

 1. Voi hurjimus minkä teki, paniikinhan tekee.
  Onni, että oli varmuuskopiot ja järjestys säilyy.

  Onkohan päivitys saanut aikaan toiminnon?
  Jospa alkoi karsimaan IPhotoa pois.

  Ostaessani uuden IMacin syksyllä siinä oli alkuun IPhoto.
  Nyt en muista enää mikä versio ekana oli.
  Nopsaan oston jälkeen tuli Applelta suositus ladata ElCapitan koneelle.
  Häiritsi alkuun IPhoton puuttuminen, soittelinkin Applelle että koska tulee.
  Sanoivat ettei tule, vaan Kuvat-sovellus on jatkossa.

  Nykyisin siirrän kamerasta Kuvat-spvelluksen kautta kaikki alkuperäiset kuvat ulkoiselle kovalevylle, koneella en säilytä kuin noin puolen vuoden ajalta bloggaus kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, iPhoto siirtyy museoon... Kuten mainitsen, olen päivittänyt uudemman Macbookini ElCapitaniin, ja näin miten muutos iPhotosta Kuvat-kirjastoon tapahtui. Yritän nyt ylläpitää tätä muinaismuistoa vanhassa Mäkissäni... Jätin jutussani kertomatta (ettei siitä tulisi ylipitkä), että rakensin Mäkkiin myös toisen iPhoto-kirjaston, johon olen ohjannut kuvavirran ja uudet kuvat. Mm siksi, että vanha iPhoto on jo pullollaan kuvia ja avautuu hitaasti. - Uusi iPhoto on ollut vuoden käytössä ongelmitta.

   Poista
  2. Kiva kun on useampi tietokone, josta myös iloa kuvallisessa.

   Toisen Mäcini tulin laittaneeksi vara koneeksi kaappiin, kun oöytä tila käy ahtaaksi. Enpä hoksinut tehdä samoin kuin teit, siinähän olisi IPhoto käytettävissä.

   Poista
 2. Hei, anteeksi kun sotken tähän muuta asiaa.
  Kysyn Sinulta kun Meillä on IMacin koneet ja ohjelmat samoja.

  Pari päivää sitten tuli ilmoitus että GarageBand ohjelmaan on uusi päivitys.
  Meni lataamaan uutta päivitettyä versiota Apple Storesta, mutta jätinkin lataamatta, kun hinta on 4,99 eu. Hämmästelen, eikös päivitysten pitäisi olla ilmaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurkkasin tuota CarageBandin uutta versiota, ja tosiaan, se on maksullinen. Se näyttääkin olevan kokonaan uusi, uusi ulkoasu, uudet ominaisuudet, eikä kai sitten sisälly normaaliin päivityspakettiin. En tunne asiaa kun en ole muutamia kokeiluja lukuunottamatta juuri käyttänyt ohjelmaa.

   Poista
  2. Päivitys ilmoitus "päivityksiä saatavilla" tuli tavanomaisen päivityspaketti väylän kautta.
   Onneksi en painanut nyt namikkaa, kun kysyi päivitetäänkö nyt vai myöhemmin. :-)

   Kallis ei ole, voisin ostaa, mutten uskalla käyttää Apple Storen maksu väylää.

   Silloin tällöin tulee tehtyä jonkinlaista ääntä videoihin.


   Poista
  3. Netissä on toki oltava varovainen ja toimittava niin että tuntee olonsa mukavaksi :)
   Itse olen luottanut Apple Storeen ja tilannut yhtä ja toista maksullistakin. Näkisin että niin tunnetulla verkkokaupalla ei ole varaa mokata asiakkaan luottotietojen kanssa...

   Poista

Kysy tai kerro, vastaan mielelläni!